Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zeytin üreticileri için bir açıklama yaparak halkalı leke hastalığına karşı uyardı.
Aydın’da havaların ılık ve yağışlı geçmesinden dolayı zeytin ağaçlarında ilkbahar sürgünlerin erken oluşmaya başlamasından dolayı üreticiler halkalı leke ilaçlaması konusunda uyarıldı.
Halkalı leke, zeytinlerde en çok görülen hastalıklardan bir tanesi olması nedeniyle üreticiler için önem arz ediyor.
Halkalı Leke hangi koşullarda gelişir?
Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Zeytinde Halkalı Leke etmeninin optimum gelişme sıcaklığı 18 – 20 derecedir. Fungus kışın yere dökülen kurumuş veya ağaç üzerinde kalan hastalıklı yapraklarda geçirir. İl Müdürlüğümüzce yapılan arazi çalışmaları neticesinde, ilimizde kış mevsiminin ılık ve yağışlı geçmesi nedeniyle, ilkbahar sürgünlerinin erken oluşmaya başladığı görülmüştür.
Bu nedenle enfeksiyon için uygun koşulların oluştuğu bu günlerde uyanmanın başlamasıyla birlikte koruyucu ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Zeytinlerde yaprak dökümünün olmaması ve gelecek yılın meyve gözlerinin korunması bakımından mücadelenin zamanında yapılması önemlidir.
Özellikle sulanan, nemli ve ağır topraklar ile denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanılmakta ve mücadele önem arz etmektedir.
Zeytin üreticileri nasıl önlem almalı?
1’inci ilaçlama İlkbahar sürgünleri görülmeye başladığı zaman, 2’inci ilaçlama da çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılmalıdır. Üreticilerimizin zeytinliklerinde hastalık gelmeden tedbirlerini almaları, yapılacak ilaçlamalar konusunda Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince tavsiye edilen ilaçların kullanılması hususu zeytin üreticilerine önemle duyurulur” denildi.
İHA
Zeytin üreticileri halkalı leke hastalığına önlem almalı! yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico