Halen bulabiliyorken çikolatanın, muzun ve avokadonun tadını çıkarmaya çalışın. Çok yakında tüm dünyada sevilerek tüketilen 12 gıda ürünü iklim değişikliğinin kurbanı olabilir.
Küresel ısınma, tarım yapabilmemiz için gerekli olan özel koşulları değiştirerek gezegenimizi ve yetiştirdiğimiz tarımsal ürünleri tehdit ediyor. Aşırı hava koşulları dünyanın birçok bölgesini şimdiden etkiliyor.
İklim değişiminin etkisiyle yok olma tehlikesi yaşayan 12 gıda ürünü…
Avokado
Son dönemde tüm dünyada popüler hale gelen avokadonun %80’i Meksika’da üretiliyor. Bir avokado meyvesinin yetiştirilebilmesi için yaklaşık 270 litre su harcanıyor. Su kaynaklarının azalmasıyla birlikte avokado üretiminin tehlikeye gireceği tahmin ediliyor.
Çikolata
Çikolatanın temel girdisini sağlayan kakao bitkisi yalnızca belirli koşullar sağlandığında yetişebiliyor. Coğrafi olarak ekvator bölgesinin 20° güney ve kuzeyi etrafında yetişen kakao, nem yeterli veya toprak zengin olmadığında büyüyemiyor.
Tropik Tarım Uluslararası Merkezi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, değişen iklim koşullarına bağlı olarak kakao üretiminin 2030 itibariyle büyük bir düşüş yaşaması bekleniyor.
Soy fasulyesi
Araştırmacılara göre; gıda endüstrisi için çok önemli bir bitki olan soya fasulyesi, üretim emisyonların azalmaması durumunda 2100 itibariyle %40 düşebilir.
Buğday, mısır ve pirinç
Nature dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre buğday, mısır ve pirinç bir arada insanlık için en önemli gıda ürünleri arasında gösteriliyor. Değişen hava sıcaklıkları ve öngörülemez koşullar nedeniyle bu bitkilerin tarımı da tehlike altında.
Şaraplık üzümler
Napa ve Sonoma gibi bölgelerin üretim için çok sıcak hale gelmesi nedeniyle şaraplık üzüm üretimi de risk altında.
Çilek
Dengesiz iklim koşulları nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde çilek üretim sezonu kısalmış durumda.
Sert çekirdekli meyveler
Kış aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerine çıkması, sert çekirdekli meyvelerin erken çiçek açmasına yol açıyor. Sonradan yaşanan don olayı ise çiçekleri tahrip ederek meyve verimini düşürüyor. Son dönemde tüm dünyada sıkça yaşanan bu sorun, meyve üretimini tehdit ediyor.
Akçaağaç şurubu
Özellikle ABD’da yaygın olarak tüketilen pekmez benzeri bir ürün olan akçaağaç şurubu, yalnızca çok özel hava koşullarında elde edilebiliyor. Hava sıcaklıklarının dengesiz seyretmesi akçaağacın bitki özü üretememesine yol açıyor.
Kahve
Dünyada en çok tüketilen tarımsal ürünlerden biri olan kahvenin yetiştirildiği bölgeler iklim değişimi tehdidi ile karşı karşıya.
Latin Amerika’da kahve yetiştirmeye uygun bölgelerin %88’inin 2050 itibariyle tarıma elverişsiz hale gelme riski bulunuyor.
Nohut
Su Ayakizi Ağı tarafından hazırlanan ve tarım ürünlerinin ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu gösteren bir rapora göre, 250 gram nohut üretebilmek için 2,3 ton su kullanılıyor. Yaşanan kuraklık olayları nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde nohut üretimi şimdiden %40-50 azalmış durumda.
Muz
Muz meyvesinin olgunlaşması için yumuşak hava koşullarına ve bol miktarda suya ihtiyaç var. Suyun kısıtlı olduğu bölgelerde muz üretimi yapan çiftçiler pahalı sulama sistemleri kullanmak zorunda. Öte yandan bazı bitki hastalıkları tüm dünyadaki muz ekim alanlarını tehdit ediyor.
Yer fıstığı
Yer fıstığı için huysuz bir bitki dersek yanlış olmaz. Yağışların az olması durumunda fıstık çimlenmez; yağışların çok olması durumunda bitki hastalanır ve küflenir; hava sıcaklığının çok yüksek olması durumunda filizleri zarar görür ve büyüyemez.
Bu kadar hassas bir bitkinin değişen iklim koşullarından etkilenecek olması ise sürpriz değil.
Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 12 gıda! yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico