Gıda ve tarımda yeni zorluklarla mücadelenin ele alındığı BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Avrupa Bölgesel Konferansı’nda, yeni bir gıda sistemi için reçete, “daha faz israf, dijitalleşme, gezegene sahip çıkma” olarak yazıldı. Konferansın açılışında konuşan FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, gıda israfını önlemek ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için harekete geçme çağrısında bulundu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 31. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı, 42 ülkeden delegelerin katılımıyla, 16-18 Mayıs 2018 tarihleri arasında Rusya’nın Voronej kentinde yapılıyor. Konferans, gıda ve tarımda yeni zorluklarla mücadeleyi ele alıyor.
“Yoksulluk ve iklim değişikliği Sıfır Açlık hedefini tehdit ediyor”
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü José Graziano da Silva, 42 ülkeden bakan ve diğer üst düzey yetkilerin katıldığı konferansın açılışındaki konuşmasında, yoksulluk ve iklim değişikliğinin Avrupa ve Orta Asya’nın Sıfır Açlık hedefini tehdit ettiğini belirterek, gıda israfını önlemek ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için harekete geçme çağrısında bulundu.
Avrupa ve Orta Asya’da Sıfır Açlık hedefinin, yoksulluğu azaltmak için küçük çiftlik sahipleri ve aile çiftçilerinin desteklenmesini ve iklim değişikliği karşısında doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini gerektirdiğini vurgulayan da Silva, bölgenin son yıllarda yetersiz beslenmenin düşürülmesinde “önemli ilerleme kaydettiğini”, ancak açlığın bazı ülkelerde hala önemli bir sorun olduğunu kaydetti.
FAO Genel Direktörü, “2030 yılına kadar Sıfır Açlık hedefine ulaşmak istiyorsak Avrupa ve Orta Asya’da sürüp giden yetersiz beslenme ve kırsal yoksulluk daha büyük çabalar gerektiriyor.” diye konuştu.
Yetersiz beslenmede artış var
10 yıllık bir düşüşün ardından 2016 yılında açlığın yeniden yükselişe geçtiğini, ön verilere göre 2017 yılında yetersiz beslenmede de artış görüldüğünü bildiren Graziano da Silva, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde çoğunlukla kırsal kesimlerde yaşayan 14 milyon insanın hala gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu gösteren son FAO rakamlarına dikkat çekti.
Bu durumdan en kötü etkilenen ülkeler arasında nüfusun yüzde 30’unun yetersiz beslendiği Tacikistan ile birlikte Moldova (yüzde 8,5), Gürcistan (yüzde 7), Kırgızistan (yüzde 6,4) ve Özbekistan (yüzde 6,3) bulunuyor.
Genel Direktör, özellikle yoksulluğu azaltmak için küçük çiftlik sahipleri ve aile çiftçilerinin güçlendirilmesi ve iklim değişikliği karşısında doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi konusunda FAO’nun bölgedeki çalışmalarının öneminin altını çizdi.
Aşırı kilo ve obezitede Türkiye’yi örnek gösterdi
FAO Genel Direktörü, 2 numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ni başarmanın, mikro besin eksiklikleri ve aşırı beslenme de dahil olmak üzere tüm yanlış beslenme biçimlerini ortadan kaldırmak için Sıfır Açlık’ın ötesine geçilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Yüksek tuz ve şeker içeren işlenmiş gıdaların aşırı tükenmesiyle ivme kazanan aşırı kilo ve obezite konusundaki küresel salgının Avrupa ve Orta Asya’yı da etkilediğine dikkat çeken Graziano da Silva, nüfusun yaklaşık yüzde 29’unun obez olduğu Malta, Türkiye ve Birleşik Krallık’ı buna örnek gösterdi.
Graziano da Silva “Ülkelerin sağlıklı beslenme biçimlerini uygulamaya koyarak bu durumla başa çıkmaları gerekiyor. Ulusal kamu politikaları temeldir, beslenme bir kamusal meseledir, bir devlet sorumluluğudur.” diyerek beslenme eğitimi, farkındalık yaratma ve reklam düzenlemelerinin önemine dikkat çekti.
İklim değişikliği
İklim değişikliği ile birlikte “sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında önemli engellerden biri” olarak “özellikle yoksul kırsal topluluklarda gıda sistemlerinin adaptasyonunu teşvik etmenin son derece önemli” olduğunu vurgulayan FAO Genel Direktörü Graziano da Silva, Yeşil İklim Fonu’nun gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine verdiği yanıtı finanse etmenin en önemli mekanizmalarından biri olduğunu söyledi.
Graziano da Silva, FAO’nun bir yandan çevreye ve biyoçeşitliliğe saygı duyan bir yandan da herkes için erişilebilir ve sağlıklı gıda sağlayabilecek gıda sistemlerini ortaya koymak adına tüm yaklaşımları keşfetmeye kararlı olduğunu vurguladı.
Gıda israfı
FAO Genel Direktörü, gıda bankası girişimleri gibi gıda atıkları ve gıda kayıplarıyla mücadele etmek için Avrupa’daki farklı eylemlere ilişkin memnuniyetini dile getirirken, gıda israfının acilen azaltılması çağrısında bulundu.
Graziano da Silva konferans katılımcılarına FAO’nun en büyük hedefinin, açlığı ve her tür yanlış beslenmeyi sona erdirme ve sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı teşvik eden 2 numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin başarılmasında üye devletleri desteklemek olduğunu vurguladı.

©FAO/Nemanja Knezevic
Konferansta konu başlıkları
Dijital teknolojilerden en iyi şekilde nasıl yararlanılabilir? Gıda israfı ve kaybı nasıl ortadan kaldırılır? Tarımın doğa ile birlikte çalışması nasıl garanti altına alınabilir? Organik nasıl bir rol oynayabilir?
Rusya’nın Voronej kentindeki konferansta, gıda ve tarım konularında bu ve benzeri başlıklar altında, birkaç yıl önceye kadar gerçekçi bulunmayan fikirler, masaya yatırılıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her iki yılda bir Avrupa Bölgesel Konferansı düzenliyor. Her defasında farklı bir üye ülkenin ev sahipliği yaptığı konferans, FAO’nun Avrupa ve Orta Asya bölgesi için en yüksek yönetim organı olarak, önümüzdeki iki yıl için bölgedeki öncelikli çalışma alanlarını belirliyor.
Bu yılki Bölgesel Konferans’ın gündeminin gerçekten anlamlı olduğunu belirten FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin, “Voronej’de bu hafta, toplumsal cinsiyet, yoksulluk ve göç arasındaki kesişme, diğer yanlış beslenme biçimleriyle birlikte artan obezite oranları ve çok daha fazlası gibi en güncel konuları ele alıyoruz.” dedi.
Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri
Konferansın Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısında, değişen iklimde sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri ele alındı. “E-tarım” üzerine gerçekleşen tartışma bilgi ve iletişim teknolojilerinin, üretimden ticaret entegrasyonu ve piyasalara varıncaya kadar gıda sistemlerine uygulanması görüşüldü. FAO bir yandan dijital teknolojilerin benimsenmesini teşvik ederken aynı zamanda adil erişimin sağlanmasına ve küçük ölçekli çiftliklerin arkada bırakılmamasına büyük önem veriyor.
Organik tarım ve ulusal gıda sistemlerinde Coğrafi İşretler yoluyla kalitenin teşvik edilmesi özel bir oturumda ele alınırken, katılımcılar bölgedeki organik üretimin sunduğu fırsatları ve ülkelerin kültürel mirasının bir parçası olan gıdalardan nasıl yararlanabileceğini tartıştılar.
Vladimir Rakhmanin, Rusya’nın konferansa ilk defa ev sahipliği yaptığına da dikkat çekerek, Rusya Tarım Bakanlığı ve Voronej Bölgesi hükümetine teşekkür etti.
Yeni bir gıda sistemi için reçete ne? yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico