Türkiye’de tarım sektörünün karşı karşıya bulunduğu en büyük riskin iklim değişikliği olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, 2080 öngörülerine göre Türkiye’nin tarımda bugün üretebildiğinden yüzde 15 az üreteceğini söyledi. Doç. Dr. Barış Karapınar da, iklim değişikliğinin sonucu olarak gıda fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlar beklendiğini kaydetti.
Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu, 22 Şubat’ta gerçekleşen Tarım ve Gıda Değer Zincirinde Yenilikçi Teknolojiler Konferansı ile tanıtıldı.
Tarım için en büyük tehlike iklim değişikliği
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın açılış konuşması ile başlayan konferans; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Denizbank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Merkez Bankası Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Tümen’in yanı sıra sektörden de pek çok ismi ağırladı.
Teknoloji ve tarım ilişkisinin; akademisyenler, üreticiler, finansman kaynakları, politika yapıcılar, girdi ve teknoloji sağlayıcılar, enerji sektörü temsilcileri perakende sektörü temsilcileri, sektörel birlikler ve sivil toplum örgütleri tarafından dinamik ve yenilikçi bir akış içerisinde ele alındığı konferansta, Türkiye’de tarım için en büyük tehlikenin iklim değişikliği olduğu vurgulandı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan
“Tarım ve gıda, çok disiplinli çalışmayı gerektiren sektörler”
Konuşmasında tarım ve gıdanın günümüzde çok disiplinli çalışmalar gerektiren sektörler olduğunu belirten Rektör Mehmed Özkan, bu alanlarda yeterli uzmanlık ve beceri geliştirilmesinin önemine değindi.
Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde bir Ziraat Fakültesi bulunmamakla beraber, farklı uzmanlıklar sayesinde bu bilgi ve beceriyi tarım odağında buluşturmanın mümkün olduğunu bildiren Özkan, Boğaziçi Üniversitesi olarak tarım sektörünü geliştirmek ve daha verimli hale getirmek için çalışacaklarını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik
“Gıdaya talep yüzde 60 artacak”
Toplantıda, dünyada ve Türkiye’de tarım ve gıda sektörlerinin mevcut durumuna dair kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ise tarım ekonomisinin dünya ekonomisinin yüzde 6,1’ini oluşturduğunu söyledi.
Dünyada bugün yaklaşık 4,5 milyar ton gıda üretildiğine ve bunun üçte birinin israf edildiğine dikkat çeken Birişik, 119 ülkenin 52’sinin açlık sınırı altında olduğunu, yerkürenin doğal kaynaklarının hızla azaldığını, buna rağmen dünya nüfusunun artmasıyla gıda talebinin yüzde 60 artmasının beklendiğini bildirdi.
Türkiye’nin kendi coğrafyasında en büyük tarım ülkesi olmakla beraber tarım sektöründe dünyada ilk 10 ülke arasında yer almadığına vurgu yapan Nevzat Birişik, Türkiye’de tarım sektörünün karşı karşıya bulunduğu en büyük riskin iklim değişikliği olduğunu ifade etti. 2080 öngörülerine göre Türkiye’nin tarımda bugün üretebildiğinden yüzde 15 daha az üreteceğini belirten Birişik, mevcut sınırlı kaynakları çok daha verimli ve bilinçli değerlendirmek için katma değer oluşturan çözümlere başvurulması gerektiğini ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan
Yenilikçi Tarım Ekosistemi için platform
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım Platformu kurucularından Prof. Dr. Gökhan Özertan ise dünyada tarımsal inovasyon çalışmalarının merkezinde üreticinin yer aldığını; üreticinin etrafında ise finans kuruluşlarından nihai tüketiciye pek çok farklı bileşenin oluşturduğu büyük bir zincirin tarım ve gıda sektörlerini besleyip şekillendirdiğini belirtti.
Bu çoklu paydaş ortamında rekabet kadar rekabet içinde işbirliğinin de gerekli olduğunu ifade eden Özertan, Yenilikçi Tarım Platformu olarak Türkiye’de ilk defa hayata geçirilecek bir interaktif inovasyon sistemini oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Yenilikçi Tarım ekosisteminde ortak hareket yaklaşımına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özertan, ‘’yıkıcı teknolojiler’’den bahsedilen günümüzde yeni iş modellerine ve yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu, özellikle tarım ve gıda alanlarında farklı paydaşların elele vererek sektörün sorunlarına çözüm üretebileceğini sözlerine ekledi.

Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu
Açık inovasyon ortamı oluşturulacak
Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu tarafından oluşturulması hedeflenen açık inovasyon ortamından söz eden Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu ise inovasyonun nihai ürün yaratmaktan çok, aslında tüm paydaşların birlikte oluşturduğu bir yaşama kültürü olduğunu vurguladı. Helvacıoğlu, bu çerçevede Türkiye’de ilk defa paydaşlar arasında açık inovasyon ortamı kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş ise günümüzde gelişmiş ekonomilerin tümünde farkı sektörlerde farklı uzmanlık alanlarının ortak çalışma modelleri oluşturarak birlikte hareket ettiğini söyledi. Ortak hareket yaklaşımının, işbirliği kültürünün günümüzde giderek daha fazla kullanıldığını ifade eden Tektaş, Boğaziçi Üniversitesi’nin de bu yaklaşım çerçevesinde Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu bünyesinde yürüteceği çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu’nun Türkiye tarım ve gıda sektörünün inovasyon yeteneklerini geliştirmeyi, tarım sektörünün teknoloji entegrasyonunu ve dijital dönüşümünü desteklemeyi, ulusal ve küresel tarım ve gıda pazarlarında rekabet gücünü yükseltecek bilgi birikimine katkıda bulunmayı hedeflediğini aktaran Tektaş, Platform bünyesinde tarım sektöründe çalışan yöneticilere ve üreticilere yönelik ‘’Yenilikçi Tarım İşletmeciliği’’ başlığı altında sertifikalı eğitim programları düzenleyeceklerini de açıkladı.
Gıda fiyatları yüzde 100 artacak
Konuşmacılardan Doç. Dr. Barış Karapınar ise konuşmasında tarihin en önemli inovasyonun buğdayın evcilleştirilmesi olduğunu belirtti ve inovasyonun bu coğrafyada yaşanmış olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Barış Karapınar
Türkiye tarımının karşı karşıya bulunduğu en önemli tehlikenin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Karapınar, 700 çiftçi ile yürüttükleri bir çalışmada çiftçilerin iklim değişikliğinden direkt olarak etkilendiklerini ifade ettiklerini belirtti. Karapınar, bu tehlikenin aynı zamanda tüm dünyada gıda fiyatlarına da etkisi olduğunu söyleyerek tarımsal ürünlerde iklim değişikliğinin sonucu olarak yüzde 100’e varan fiyat artışları beklendiği bilgisini paylaştı.
Türkiye, iklim değişikliği sonucu 2080’de yüzde 15 daha az üretecek yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico