ABD Tarım Bakanlığı (USDA) 4 Eylül 2018 tarihinde ‘Türk Piyasası ABD Süt Ürünleri İhracatı için Tekrar Açıldı‘ başlığıyla yayınladığı raporda, iki ülke arasındaki süt ürünleri ticareti ilişkin önemli veriler paylaştı.
Tarım Bakanlığı haberleri yalanlamıştı
Tarım ve Orman Bakanlığı, basında yer alan “ABD’den süt ithali” haberinin gerçeği yansıtmadığını, söz konusu haberle yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığını açıklamıştı. Tarım Bakanlığı açıklamasında Türkiye’nin öteden beridir ABD’den süt ürünleri ithalatı yaptığı ve haberde belirtildiği gibi 2016 yılında ithalatın durmadığı ifade edilmişti.
USDA tarafından yayınlanan raporda ise ABD’de üretilen süt ürünlerinin Türkiye’ye ihraç edilebilmesi için pazar erişiminin tekrar sağlanmasına müzakerelerin olumlu sonuçlandığı ve yeni bir sertifika için anlaşma sağlandığı ifade ediliyor.
Tarım Uzmanı Sinem Duyum tarafından hazırlanan ve Tarım Ataşesi Elizabeth Leonardi tarafından onaylanan raporda; müzakere sürecinin sonunda “31 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Amerika Birleşik Devletleri’nde inek, koyun, keçi ve manda sütünden üretin süt ürünleri için piyasanın açıldığı” bilgisi veriliyor.
Rapora göre ABD’den Türkiye’ye yapılan süt ürünleri ihracatı 31 Mart 2016 tarihinde durmuştu. Bu kesintinin sebebi, önceki ihracat sertifikasının yenilenmemesiydi.
Türkiye büyük bir üretici olmasına rağmen ithalat yapıyor
USDA raporuna göre, Türkiye önemli bir süt ve süt ürünleri üreticisi olmasına karşın her yıl 200 milyon dolar civarında peynir, tereyağı, bebek formülü ve laktoz gibi özel ürünleri ithal ediyor.
2014’te ABD’den süt ürünleri ithalatı 24.2 milyon dolar
Sözü edilen sertifikanın süresi dolmadan önce, 2014 yılında Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği süt ürünlerinin değeri 24.2 milyon dolardı.
Bu ithalatın önemli bir kısmının tereyağı olduğu da raporda paylaşılan bilgiler arasında.
Müzakere süreci
2016’da ABD’den süt ürünleri ithalatının durması ve akabinde Türkiye piyasasına erişimde 3 yıllık bir aradan sonra, yeni sertifika ile ABD’de üretilen süt ürünleri tekrar Türkiye’ye ihraç edilebilecek. Bu 3 yıllık dönemde Türk ve ABD’li yetkililer arasında yeni bir sertifika hazırlanabilmesi amacıyla müzakerelerin sürdüğü biliniyor.
Bir süre önce üzerinde anlaşılan yeni sağlık sertifikası; “İNSAN TÜKETİMİ AMAÇLI SÜT ÜRÜNLERİNİN (İNEK-KOYUN-KEÇİ-MANDA SÜTÜNDEN ELDE EDİLEN) AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDEN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE İHRACATI İÇİN VETERİNER SAĞLIĞI SERTİFİKASI” başlığıyla Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde de yayınlandı.
İlgili sertifikayı Bakanlığın internet sitesinden inceleyebilirsiniz.
USDA’nın internet sitesinde Türkiye’ye süt ürünü ihraç edilmesinde geçerli ülkeye özel şartları da buradan inceleyebilirsiniz.
Yıllara göre ABD’nin Türkiye’ye yaptığı süt ürünü ihracatı (metrik ton cinsinden) grafikten görülebilir.
Ürünlere göre Türkiye’nin ABD’den ithalatı (metrik ton olarak).
(Turkuaz: Süt Albümini, Mor: Bazı konsantre süt ürünleri, Yeşil: Laktoz ve laktoz şurubu konsantresi, Kırmızı: Tereyağı, Mavi: Peynir)
Türkiye’nin süt ürünü ithalatı
Türkiye önemli bir üretici konumunda olmasına karşın, farklı süt ürünleri ithal ediliyor. 2017 yılında 41.000 metrik tonluk, 213 milyon dolar değerinde süt ürünü ithal edilirken, bu rakam önceki yıla kıyasla %12 daha düşük bir düzeyi ifade ediyor.
Genel anlamda en çok ithal edilen ürünler bebek formülleri iken, bunu tereyağı ve peynir ürünleri takip ediyor.
ABD Tarım Bakanı Raporu’nun tamamını okumak için USDA İnternet Sitesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Süt ürünleri ithalatı için ABD cephesi ne diyor? yazısı ilk önce Gıda Hattı üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico