Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, mavidil hastalığı için Avrupa Birliği direktifine paralel korunma ve mücadele kurallarını belirledi. Yönetmeliğin bazı maddeleri, “AB’ye tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi takip eden Pazartesi günü” yürürlüğe girecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Mavidil Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği, 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Mavidil hastalığının kontrolü, izlenmesi, gözetimi, eradikasyonu ile kısıtlı bölgelere hastalıkla ilişkili hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş, çıkış ve transit hareketlerinin sınırlandırılmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Yönetmelik; Mavidil hastalığına ilişkin hayvan ve hayvansal ürünlerin kısıtlı bölgelere giriş, çıkış ve transit hareketi ile ilgili kontrol, izleme, gözetim ve sınırlamaları kapsıyor.
AB mevzuatına uyum
Yönetmelik, Avrupa Birliği Komisyonunun 1266/2007 AT sayılı Mavidil Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği ve Mavidil Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyonu için Spesifik Hükümleri belirleyen 2000/75/AT sayılı direktifine paralel olarak hazırlandı.
Mavidil hastalığı ile mücadele için AB mevzuatına uyum kapsamında çıkarılmış diğer yönetmeliklerde yer alan hükümlere ilaveten Yönetmelikte yer alan hükümler de uygulanacak.
Yönetmelikte belirtilen koruma ve gözetim bölgelerine dahil alanlar, Avrupa Birliği tam üyeliği gerçekleşene kadar, koruma bölgesi için enfekte işletmenin çevresinde yarıçapı en az 3 km yarıçapında, gözetim bölgesi için koruma bölgesinin sınırından itibaren en az 7 km yarıçapında olacak şekilde; enfekte işletmelerin çevresindeki 20 km yarıçaplık mesafe, Avrupa Birliği tam üyeliği gerçekleşene kadar 10 km yarıçaplık mesafede uygulanacak.
Hastalık bildirimi
Mavidil virüsünün varlığından şüphe duyulması veya varlığının doğrulanması ile ilgili, hayvan sahipleri ve bakıcıları, veteriner hekimler ile muhtarlar, köy korucuları, celepler, çobanlar, gemi kaptanları, istasyon ya da gümrük memur veya idarecileri gibi ilgililer derhal yetkili otoriteye bildirimde bulunacaklar.
Mavidil hastalığına yakalandığından şüphe duyulan bir veya birden fazla hayvan varsa, resmi veteriner hekim hastalığın varlığını doğrulamak veya bu ihtimali ortadan kaldırmak için derhal resmi araştırma yöntemlerini uygulayacak.
Aşılama
Mavidil hastalığına karşı aşılama, ancak Bakanlık tarafından yürütülen risk değerlendirmesi sonucunda yapılan programlamaya göre uygulanabilecek.
Uygulanacak aşıya Bakanlık karar verecek. Aşılama alanı, Bakanlık tarafından başka şekilde talimatlandırılmadığı takdirde yönetmelikte belirtilen koruma ve gözetim bölgesini kapsayacak.
Bölgelerin sınırları belirlenirken, Mavidil hastalığı ile bağlantılı coğrafi, idari, ekolojik ve epidemiyolojik faktörlerle birlikte hastalığın kontrolüne yönelik düzenlemeler göz önüne alınacak.
Acil durum planı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Yönetmelikte bildirilen önlemleri hangi vasıtalarla uyguladığını gösteren bir acil durum planı hazırlayacak. Bu plan, hastalığın hızla ve etkili bir şekilde eradikasyonunu mümkün kılmak için gerekli her türlü teçhizat, ekipman, personel ve uygun olan tüm diğer imkanlara erişimi sağlayacak.
Planlar daha sonra, durumdaki gelişmeler göz önüne alınarak değiştirilebilecek veya ilaveler yapılabilecek.
Yürürlük için AB’ye tam üyelik şartı
Yönetmelikteki Mavidil hastalığına yakalanmış ya da Mavidil hastalığından şüpheli hayvanların itlaf edilmesine dair hükümler, Bakanlıkça belirlenen yerlerde uygulanacak.
Yönetmeliğin; kimi maddeleri için yürürlük tarihi Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi takip eden ilk Pazartesi günü olarak belirlenirken, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Mavidil hastalığı nedir?
Mavidil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalık. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır.
En önemli belirtisi dilin morarması ve şişmesi olan, bu nedenle Mavidil (Blue Tongue) olarak adlandırılan hastalığın 24 serotipi olduğu biliniyor.
Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir.
Mavidil hastalığı, koyun ve keçilerde yaygın olarak, sığırlarda da daha az belirtiyle görülür.
Tedavisi olmayan, aşısı olan hastalıkla mücadelenin esasını, karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar oluşturuyor.
Mavidil hastalığı düzenlemesindeki ilginç tarih! yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico