Avrupa Komisyonu hayvansal kaynaklı olmayan bazı ithal gıda ve yemlerdeki kontrollerin sıkılaştırılmasına yönelik mevzuatta değişiklik yaptı. Buna göre çeşitli ülkelerden ithal edilen kuru üzüm tanımı “herhangi başka bir işlem görmeden parçalanarak veya ezilerek macun haline getirilmiş” kuru üzümü de kapsayacak şekilde genişletildi.
Avrupa Birliği ithal ettiği bazı hayvansal kaynaklı olmayan gıda ve yem maddelerinde ortaya çıkan riskler nedeniyle resmi kontrollerin artırması yönünde bir kararı 2017 Aralık ayı içerisinde almıştı. Türkiye’den ithal edilen bazı ürünleri de kapsayan 669/2009 sayılı yönetmelik, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir ekle güncellendi.
Kuru üzüm gözaltında
Hayvansal kaynaklı olmayan bazı gıda ve yemlerin ithalatında uygulanacak resmi kontrollerin sıkılaştırılmasını ilgilendiren yönetmeliğe getirilen 2017/2298 sayılı ekle bazı ürünler kontrol listesine dahil edilirken, bazı ürünler de listeden çıkarıldı. Değişiklikle ayrıca Türkiye’yi de ilgilendiren kuru üzüm ifadesinin kapsamı da genişletildi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle Hindistan ve Pakistan’dan ithal edilen Capsicum türü biberler kontrollerin sıkılaştırılması amacıyla listeye eklendi. Bunun yanında, listede olan Amerika Birleşik Devletlerinden ithal edilen Antep fıstığı ile Tayland ve Vietnam’dan ithal edilen Capsicum cinsi biberlerde de değişiklik yapıldı.
Yönetmelikteki kuru üzüm ifadesi ise başka bir işleme tabi tutulmaksızın parçalanmak veya ezilmek suretiyle macun haline getirilen kuru üzümü de kapsayacak şekilde genişletildi. Bu konu Avrupa Birliği’ne kuru üzüm ve ürünleri ihraç eden Türkiye’yi de ilgilendiriyor.
Türkiye’den altı kalem ürüne sıkı kontrol
İthalatta uygulanacak resmi kontrollerin sıkılaştırılmasını öngören listede Türkiye’den ihraç edilen ürünler de yer alıyor. Buna göre Avrupa’nın Türkiye’den yaptığı kuru üzüm ithalatında okratoksin A aranması frekansı %5 olarak belirlenmiş durumda. Yine Türkiye menşeli kuru kayısı ve ürünlerinde her yüz ithalattan 20’sinde sülfit aranıyor.
Türkiye’den Avrupa Birliği’ne gönderilen limonlarda, tatlı biberlerde, asma yaprağında ve narda ise zirai ilaç kalıntısı testleri yapılıyor. Test frekansı tatlı biberlerde %10 olarak belirlenirken, limonlar ve nar için %20 düzeyinde. Asma yaprağı ithalatı ise Avrupa Birliği’nin en sıkı önlem aldığı konu. Yönetmeliğe göre Türkiye’den yapılan her yüz asma yaprağı ithalatının 50’sinde zirai ilaç kalıntısı testi yapılmak zorunda.
Kuru üzüm kontrolleri sıkılaştırıldı yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico