Gübrede KDV’nin sıfırlanmasını çok önemli bir adım olarak değerlendiren Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GUİD) Genel Sekreteri Sebahattin Emül, sektördeki maliyet artışlarına dikkat çekerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri gübre sektörü ile bir araya gelerek, çoğunlukla bürokrasiden ve prosedürlerden kaynaklanan maliyet artışı sorunlarını gidermeli ve ortak çözüme kavuşturmalıdır” dedi.
Türkiye’de tarımsal üretimde kullanılan kimyasal gübre ihtiyacı; yıllara, döviz kurlarındaki istikrara ve çiftçinin alım gücüne göre değişmekle birlikte, yaklaşık 5 – 5,5 Milyon ton civarında. Fosfor (P ) ve Potas (K) İhtiyacının tamamı, Azot (N) İhtiyacının da yine tamamına yakın kısmını ithalatla karşılanırken, yerli kaynaklar kullanılarak yılda yaklaşık 1,5 milyon ton muhtelif organik gübre üretilip tarıma kazandırılıyor.
Kimyasal gübre sektörü, yaklaşık3,5-4 milyar dolarlık iş hacmine sahip.
Gübre sektörü maliyet artışından dertli!
Türkiye’de gübre alanında faaliyet gösteren üretici ve ithalatçı firmaların büyük çoğunluğunun Antalya’da olduğunu belirten Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GUİD) Genel Sekreteri Sebahattin Emül, sektörde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
“Gübrede KDV sıfırlandı, maliyet artışı sürüyor”
Gübrede KDV’nin sıfırlanmasını çok önemli bir adım olarak değerlendiren Emül, sözlerine şöyle devam etti:
“Hükümetimizce, bu önemli adım atılarak KDV sıfırlandı. Türkiye’de; bilhassa Mardin Mazıdağı’nda var olduğu bilinen Fosfat kaynakları bulunmaktadır. Bu kaynaklar tekrar araştırmalı ve organik gübre olabilecek yerli kaynaklar için gübre sektöründe faaliyet gösteren müteşebbis firmalar teşvik edilerek desteklenmelidir. En önemlisi de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri Gübre sektörü ile bir araya gelerek, sektörün önünde engel olarak görünen ama çoğunlukla bürokrasiden ve prosedürlerden kaynaklanan maliyet artışı sorunlarını gidermeli ve ortak çözüme kavuşturmalarıdır.”
Gübre sektörü, maliyet artışına çözüm bekliyor! yazısı ilk önce Gıda Hattı üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico