Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) tarafından düzenlenen Bahar Semineri’nde, gıda ve tüketim etiği, konusunda uzman isimlerin katılımıyla masaya yatırıldı. Tarımda kadın ve çocuk işçiliğine dair sorunların ele alındığı seminerde tarım sektöründe ara eleman açığına dikkat çeken TARGET Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, “Türkiye’de insan açığı cari açıktan daha önemli” dedi.
Tarım ve Gıda Etiği Derneği Bahar Semineri, 20 Mart Salı günü Ankara Neva Palas otelinde gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun hayata geçirdiği Sivil Düşün AB Programı tarafından desteklenen seminere, konuya ilişkin önde gelen bilim insanlarının yanı sıra çeşitli illerden sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı.
Toprağı saygı ve tarımda emek etiği
Seminerin açılış konuşmasını yapan Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, tarım sektöründe ara eleman açığının önemli bir sorun olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de insan açığı cari açıktan daha önemlidir” ifadesini kullandı.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ
Açılış konuşmasının ardından Dr. Kumru Arapgirlioğlu’nun “İnsan-Doğa İlişkisi Bağlamında Ülkemiz Tarımının Temel Sorun Alanları” konulu çerçeve sunuşu ile başlayan seminerde, Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yönettiği “Çevre ve Toprak Etiği” oturumuna, konuşmacı olarak Prof. Dr. Selim Kılıç, Prof. Dr. Ufuk Özdağ ile Prof. Dr. İbrahim Ortaş katıldı. Toprağa saygı kavramının işlendiği, toprak etiğinin tarihsel gelişimi üzerinde durulan oturumda, toprak etiğinin gıdaya ulaşım açısından önemi ele alındı ve insan merkezli bir çevre anlayışı yerine, yaşam merkezli bir bütünsel yaklaşımın benimsenmesinin gerekli olduğu vurgulandı.
“Tarımda Emek Etiği” konulu ikinci oturumu yöneten Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un, açılışta emeğin değeri konusundaki açıklamalarının ardından konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, aile işgücü temelli küçük ve orta işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve gelişebilmelerinde kooperatifçiliğin önemini tarımda örgütlenme perspektifinden anlattı. Daha sonra sosyoloji alanında çalışan Prof. Dr. Ayşe Gündüz Hoşgör, kadın ve tarım temasını işlediği “Tarımda Emek Üzerine Yapılan Araştırmalarda /Çalışmalarda Toplumsal Cinsiyete Yönelik Etik İhlaller” başlıklı sunuşunu yaptı. Oturumda son olarak Dr. Bülent İlik, “Mevsimlik Tarımda Çocuk Emeği” başlıklı sunuşuyla tarım ve gıda etiğinin en önemli konularından birisi olan çocuk emeği sömürüsünü işledi.
Gıda ve tüketim etiği
Seminerin “Gıda ve Tüketim Etiği” konulu son oturumunun başkanlığını gıda mühendisliği alanının kıdemli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Artemis Karaali yaparken, Dünya Gıda Dergisi’nden Ayşe Dinçer “Medyanın Etik Kodları: Bilimsellik Nerede?”, Prof. Dr. Aziz Ekşi “Gıda Hilesi Nereye Kadar?” ve Tüketici Hakları Derneğinden Ergün Kılıç “Gıda Etiği ve Tüketici Bilinci” başlığı altında görüşlerini katılımcılarla paylaştılar. Oturumda gıda etiği ve tüketim etiği geniş bir biçimde tartışıldı.
Daha adil ve doğaya saygılı tarım ve gıda sistemi
Oturumlar sonrasında yapılan değerlendirmelerde, ülkemizde daha adil ve daha doğaya saygılı bir tarım ve gıda sistemi yaratabilmek için toplumda etik farkındalıkların ve duyarlılıkların geliştirilmesinin ve bunun için ise sivil hareketlerin dayanışmasının önemi vurgulandı.
Seminer katılımcılarına teşekkür eden Tarım ve Gıda Etiği Derneği yöneticileri, Sonbahar aylarında İstanbul’da bir seminer düzenlenmesinin planlandığını açıkladılar.
Seminerde gerçekleştirilen sunumlar için
Gıda ve tarımda etik için Ankara’da buluştular yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico