Bir ülkenin gıdası olmazsa bağımsız olamayacağına işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin tarımda 17 milyar dolarlık ihracatına karşılık, 13 milyar dolar ithalatı olduğunu söyledi. Fakıbaba, “Zaman zaman muhalefet ‘Et, saman ithal ediliyor’ diyor. Muhalefet bu, tabii ki diyecek ama bizim için önemli olan vicdanımızın rahat olmasıdır” dedi.
Tarımsal yayımın öneminin vurgulanması amacıyla düzenlenen Tarıma Değer Katanlar Yarışması Ödül Töreni, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.
“Gıdası olmayan ülke bağımsız olamaz”
Etkinlikteki konuşmasına bakanlık personelinin geçmiş Anneler Günü’nü ve üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bir ülkenin gıdası olmazsa hiçbir zaman bağımsız olamayacağına işaret ederek, gıda üretiminde eğitim, Ar-Ge ve inovasyonun çok önemli olduğunu söyledi.
Tarımda eğitimin ve çalışmanın önemine değinen Fakıbaba, Balıkesir’in Bigadiç ilçesine ziyareti sırasında hayvan yetiştiricisi bir çiftçi kadının, hastalanan düvesini kendisinin iyileştirdiğini anlattığını, ancak böyle bir durumda üreticilerin imdadına veteriner hekimlerin ulaşması gerektiğini bildirdi.
10 bin 500 kadro talebi
Üretici ailelerin veteriner hekimlerin takibine zimmetlenmediği takdirde ileri gidilemeyeceğini vurgulayan Fakıbaba, hayvanlar hastalandığında veteriner hekimlere kolay ulaşılması gerektiğini dile getirdi.
Fakıbaba, “Biz görevimizi yapıyoruz. Ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisleri istihdamı için 9 Şubat’ta 10 bin 551 kişinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ailesine katılmasına yönelik gerekli kuruluşlara yazılarımızı yazdık. Bir şey söylüyorsam doğrudur. Allah’ın izniyle yalan konuşmam. Bir kez daha yazı gönderdik, konuyu takip edeceğiz.” diye konuştu.
Personelinin hedefine kilitlenmesi gerektiğini ifade eden Fakıbaba, “Benim bakanlığımın bir numara olması lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
“Tarım ithalatında vicdanımız rahat”
Tarıma 16 yılda verilen desteğin toplam 120 milyar lira olduğuna vurgu yapan Bakan Fakıbaba, şöyle devam etti:
“17 milyar dolarlık ihracatımıza karşılık, 13 milyar dolar ithalatımız var. Zaman zaman muhalefet ‘Et, saman ithal ediliyor’ diyor. Muhalefet bu, tabii ki diyecek ama bizim için önemli olan vicdanımızın rahat olmasıdır. Yıllık 1 milyon 350 bin ton et tüketimimiz var ama biz 100 bin tonluk et bile ithal etmiyoruz. Şu anda dolar artışından dolayı kesif yemde problem var. Onu da bugün arkadaşlarımızla çalışacağız ve Sayın Başbakanımıza ileteceğim. Onu da çözmenin gayreti içindeyiz.”
Ucuz et satışında market sayısı 3’e çıktı
Piyasayı regüle etmek için Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla 2 market zincirine et verildiğini hatırlatan Fakıbaba, dünden itibaren market sayısının 3’e, şube sayısının da 13 binden 15 bine çıktığını bildirdi.
“10 ayda güzel işler yaptık”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önemli ve iyi bir aile olduğunu ifade eden Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bu ailede kalmayı, uzun süre beraber olmayı çok isterdim. Her gittiğim yerde başlangıçta insanlar beni çok fazla benimsemezler ama tanıdıkça ‘Fakıbaba yönetici olarak bizim kurumumuzla özdeşleşti ve biz güzel şeyler yaptık.’ derler. Biz 10 ayda güzel şeyler yaptık, tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum ama bu Ahmet olur, Mehmet olur, Hasan olur, önemli olan sizsiniz.” dedi.
“Tarıma değer katanların yaygınlaşması için çalışıyoruz”
Törende konuşan Denizbank Tarım Bankacılığı Pazarlama Grup Müdürü Canan Aytekin de bankanın, tarımı milli bir mesele olarak gördüğünü belirterek, “Biz 15 yıl önce tarım bankacılığına başladık, 12,5 milyar lira kredi payımız, özel bankalar arasında yüzde 41’lik pazar payımızla sektörün önemli oyuncularından biri haline geldik.” ifadesini kullandı.
Aytekin, Tarıma Değer Katanlar Projesi’nin yaygınlaşması, projelerin hayata geçirilmesi ve Türkiye’nin kırsalına katkıda bulunması için çalıştıklarını anlattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Osman Güzelgöz de “Mekânın şerefi kendinden değil, içindekindendir.” atasözünü hatırlatarak, “Herkes bulunduğu yere bu anlamda bir değer katıyor. Sayın Bakanımız bulunduğu makama, üreticilerimiz bulundukları mevkilere, biz bize verilen vazifeyi yerine getirerek bir değer oluşturmaya çalışıyoruz. Bu program, bu değerin ödüllendirildiği, somutlaştırıldığı bir program.” diye konuştu.
14 kategoride 16 proje
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüğü personelinin çalışmalarının aday gösterildiği Tarıma Değer Katanlar Yarışması, “Bireysel Çalışmalar” ve “Kadın ve Erkek Yayımcılar” kategorilerinde düzenlendi.
Denizbank tarafından sağlanan finansal destek sponsorluğuyla kadın yayımcılar kategorisinde 8, erkek yayımcılar kategorisinde 16 ve projeler kategorisinde 28 olmak üzere toplam 52 aday proje veya kişinin katıldığı yarışmada, 14 kategoride 16 proje ve 21 yayımcı personel ödüle layık görüldü.
Fakıbaba’dan ithalat açıklaması: “Vicdanımız rahat” yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico