Bitkisel üretimde zararlılara karşı kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, biyolojik veya biyoteknik mücadele desteği verecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği, 8 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğ ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Destekleme ödemesi için aranacak şartlar
Biyolojik ve/veya Biyoteknik Destekleme ödemesi için;
Örtüaltı üretim yerinin ÖKS’de, açık alanda üretim yerinin ÇKS’de kayıtlı olması,
Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullandığı BKÜ’ye ait faturaya sahip olması,
Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik gereği ÜKD kayıtlarını tutması,
Destekleme başvurusunda bulunulacak alanda tüm bitki koruma faaliyetlerini Bakanlıkça yayınlanan teknik talimatlara ve entegre mücadele prensiplerine göre gerçekleştirmiş olması,
Tebliğ kapsamında destekleme başvurusunda bulunulan BKÜ’nün Bakanlık tarafından belirlenmiş olan ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması,
Örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması,
Üreticilerin zeytinde Zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon+tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi,
Tebliğ ekinde belirtilen hususları belgeleyen eklerle birlikte il/ilçe müdürlüğüne başvurulması gerekecek.
Destekleme miktarı
Tebliğ, ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarlarını içeriyor.
Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyvesineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 50 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 30 TL/da olacak şekilde;
Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 120 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullananlara 60 TL/da olacak şekilde;
Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 50 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 30 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.
Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek.
Başvuru tarihleri
1/1/2018 tarihinden itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri; Kayısı için: 29/6/2018, Ayva, Armut ve Elma için: 27/7/2018, Bağ için: 31/8/2018, Açıkta domates ve zeytin için: 5/10/2018, Turunçgil ve nar için: 26/10/2018, Şeftali ve Nektarin için: 6/7/2018, Örtüaltı için: 31/12/2018 tarihi mesai bitimine kadar, gerekli belgelerle birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapılacak.
Kimler yararlanamayacak?
BBMD ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak.
Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemelerinden faydalanması yasaklanmış olan üreticiler biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteklemelerinden de faydalandırılmayacak.
Biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteklemelerine müracaat edenlerden, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında; yetiştirdikleri ürünlerde hasat öncesi pestisit denetimlerinde yasaklı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı tespit edilen, hasat sonrası pestisit denetimlerinde yasaklı, tavsiye dışı veya MRL üstü tespit edilen ve ihracata giden ürünlerinde pestisit kalıntısı nedeniyle bildirim almış olanlar aynı yıl içerisinde ilgili üründe yapılacak desteklemelerden faydalanamayacaklar.
Üreticilerin beyan ve belgelerinde gerçeğe aykırılık tespit edilmesi halinde, sorumlular hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.
Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Bitkisel üretimde biyolojik mücadeleye destek! yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
Powered by WPeMatico